Scopul cursului nostru este de a facilita crearea unui grup colaborativ multidisciplinar la nivel național în România în domeniul screening-ului de cancer colorectal ereditar şi de a iniţia o baza de date pentru aceste familii, cu scopul de a creste calitatea si eficiența programului de screening.
Am implementat acest curs în baza experienței si cu sprijinul Academiei de Endoscopie din Statele Unite ale Americii, utilizând experiența unor renumiţi experti în educatie, precum profesorul William McGaghie (North Western Chicago University, fondatorul metodei „Mastery Learning”) şi profesorul Carl Wieman (Stanford University), fondatorul metodei „Science of Expertise”. Colegi gastroenterologi din toată lumea care au participat la cursurile Academiei de Endoscopie au fost foarte entuziasmați și au menționat în feedback-ul lor impactul major al cursurilor în practica lor de zi cu zi.
Ce diferenţiază acest curs de pleiada de cursuri şi seminarii în domeniu? Cheia succesului pentru noi o reprezintă îmbinarea dintre calitatea informaţiei pe care o aducem în faţa cursanţilor şi metodele pe care le folosim pentru transmiterea şi fixarea informaţiei respective. Carl Wieman explică acest concept în cartea sa “Improving How Universities Teach Science”: Studiile au demonstrat că oamenii nu dezvoltă o înțelegere adevărată a unui subiect complex doar prin simpla ascultare pasivă a explicațiilor. Adevărata înțelegere vine doar atunci când cursanții își construiesc în mod activ propria înțelegere (reprezentări mentale) printr-un proces de construire mentală fundamentat pe gândirea și cunoștințele lor anterioare.
Vom parcurge împreună experienţa unui curs „altfel”, despre un subiect cu largă adresabilitate și actualitate, cu impact în rândul pacientilor oncologici din România și suntem convinși că vom reuși să atingem scopul propus!
Gabriel Dimofte, Silvia Sănduleanu și membrii Comitetului Organizatoric CONFER 2022